hoe te verwijderen MacKeeper

Screen Shot 2016-03-27 at 19.41.33

Last updated: 16 August, 2015

Volunteers Wanted: Since MacKeeper has become something of an international (ahem…what’s the right word here?) “phenomenon”, we need volunteers to help translate the instructions on this page into other languages. German, Spanish, Japanese, Italian, Korean, Thai, Russian, Chinese, etc…any other language you are fluent in aside from English.

Please contact us if you’re able to contribute a full and accurate translation (spam from commercial translation services will be ignored).

Thanks!

Read this page in English English flag
Lire cet article en français French flag

MacKeeper – ook wel bekend als de 911 Bundle in the App Store (is verwijderd nu). Ik denk dat iedereen deze wel eens heeft zien voorbijkomen als die (vervelende) advertenties op sommige websites die bezocht zijn. ‘Pop-ups’ op de favoriete internet sites. Het lijkt wel overal te zijn. Helaas ondervinden vele gebruikers die deze ‘software’ geïnstalleerd hebben problemen met hun (Apple) computer (Kijk alleen maar op de Apple communities en de commentaren onderaan deze pagina).

Toen ik MacKeeper gebruikt heb in de test periode (‘free-trial’) op een schone installatie van Yosemite (OS X 10.9)., verschenen er meldingen dat het systeem serieuze problemen had. Meer dan 1500 meldingen over problemen. Om dit op te lossen moest ik een betaalde versie van MacKeeper nemen en alles laten repareren. Deze melding verscheen ook bij een verse installatie van Mavericks (OS X 10.10) direct vanaf de App Store verkregen.
Mackeeper geeft steeds dezelfde meldingen:

MacKeeper on Mavericks

Blijkbaar heeft MacKeeper ‘problemen’ met de standaard installatie van de Apple software?
Dit vindt Apple ook van MacKeeper wanneer je in console een en ander nakijkt krijg je de volgende melding:

MESSAGE FROM CONSOLE
12/05/2015 17:48:00.946 com.apple.xpc.launchd[1]: (com.mackeeper.MacKeeper.Helper) This service is defined to be constantly running and is inherently inefficient.

Ofwel: Apple meld dat MacKeeper constant bezig is op de achtergrond en erg inefficient werkt…

Heeft u MacKeeper geïnstalleerd en wilt u het verwijderen (wat wij ten zeerste aan kunnen bevelen) leest u dan vooral verder!

Verwijderen van MacKeeper software 2 & 3

Gebruikt u MacKeeper om bestanden te beveiligen, schakel deze beveiliging uit voor u verder gaat. Doet u dit niet, dan kunt u na het verwijderen van MacKeeper uw gegevens niet meer lezen.
Beveiliging met de ingebouwde optie van Apple hoeft u niet uit te schakelen.

Is dit gebeurt, dan kunt u de navolgende instructies volgen om MacKeeper te verwijderen:

http://help.mackeeper.zeobit.com/Manual/GettingStarted/UninstallingMacKeeper.html

De aanwijzingen beloven dat het MacKeeper programma en gerelateerde bestanden verwijdert worden. De test van de demo versie bewees echter dat het niet geheel waar is. Dit bleef er nog in het systeem achter na het verwijderen van MacKeeper:

after uninstall mavs

Ik heb geen idee wat er verder nog op het systeem achterblijft wanneer de betaalde versie geïnstalleerd is geweest, alle tests zijn gedaan op de gratis probeerversie. Het gebruik van het bijgeleverde verwijdering programma is ook geen garantie dat alles is verwijdert!
Het advies is dan ook om een of beide van mijn gratis programma’s — DetectX (voor OS X 10.6.8 en 10.7+) of FastTasks 2 (OS X 10.10.5 of hoger) —link naar beide programma’s staat hierboven. Hiermee kunt u controleren wat er eventueel is achtergebleven op uw systeem.

Daarna kunt u ook stap 4 van de hiernavolgende procedure nog even doorlopen om te voorkomen dat MacKeeper nog steeds toegang heeft tot uw ‘sleutelhanger’.

Oudere versies van MacKeeper verwijderen

Indien u een oudere versie van MacKeeper op uw systeem heeft (ouder dan MacKeeper 2012) of u gaat alles handmatig verwijderen, volg dan de volgende procedure. Niet alle bestanden die staan beschreven hoeven op uw systeem te staan. Maar degene die u tegenkomt moet u verwijderen.

Voorbereiding:
i.Nogmaals: schakel de versleuteling van bestanden door MacKeeper uit! En kijk ook of er bestanden staan in de map: /documents/MacKeeper Backups.

Time Machine
ii. Wanneer u Time Machine gebruikt voor reservekopijen (Backups), laat deze verbonden met de computer en voer de Time Machine stappen uit welke worden beschreven. Instructies hiervoor vindt u in het tekstvak in stap 1 hieronder.

Klonen
iii. Maakt u gebruik van Klonen (Schijfkopijen) zonder archivering (dus steeds een nieuwe), verwijder deze kloon schijf dan van uw computer en loop de navolgende procedure door op uw interne schijf. Wanneer u daarmee klaar bent en en alles is in orde, verbind de kloon weer met de computer wis de parttime met het Schijf Hulpprogramma. Vervolgens een nieuwe kloon aanmaken.

iv. Indien u een kloon met archivering gebruikt (regelmatig bijwerken van gewijzigde bestanden) herstart dan in de kloon kopie en doorloop dan onderstaande procedure eerst op de kloon. Daarna uitzetten en kroonschijf verwijderen. Dan pas opnieuw uw computer opstarten en de procedure van verwijderen herhalen op uw interne schijf.

Prullenbak
v. Alle bestanden verwijderen voordat u begint met de verwijdering van MacKeeper bestanden.

Het verwijderen van MacKeeper:

In stap 1 – 3 welke beschreven word, gaat u zoeken naar bestanden gerelateerd aan MacKeeper om deze te verwijderen. Het kan zijn dat deze niet allemaal (zoals omschreven) op uw systeem staan.

De MacKeeper bestanden kunt u allemaal vinden bij gebruik van FastTasks 2 (voor OS X 10.10.5 of hoger) or DetectX (voor oudere versies van OS X), kunt u downloaded vanaf mijn website sqwarq.com. Wilt u geen gebruik maken van deze programma’s, dan kunt u de bestanden ook vinden door te zoeken in het systeem. Waar deze bestanden opgeslagen zijn staat verderop beschreven. In ieder geval: volg de instructies nauwkeurig op.

Heeft u alle voorbereidingen getroffen zoals zojuist beschreven, dan kunt u beginnen met het verwijderen volgens de navolgende stappen:

1. Wanneer MacKeeper actief is, stop het programma. In het navigatievenster van een Finder venster gaat u naar uw lokale harde schijf en open vervolgens uw /Bibliotheek (/Library) map. Open vervolgens de map ‘Application Support’ en zoek daar naar de map ‘MacKeeper’. Vanuit FastTasks 2 of DetectX kunt u dubbelklikken op de bestanden opgegeven in het resultaat venster en Finder wordt dan geopend op die lokatie. Herhaal dit dan voor elk bestand weergegeven in de map:
/Library/Application Support/MacKeeper (of: /Bibliotheek/Application Support/MacKeeper)

Open deze folder.

T(ime) M(achine) procedure
Maakt u gebruik van Tme Machine voor backups, volg dan nu deze stappen.

Open Time Machine via het icoon in de menu bar bovenin het scherm.
Linkerklik op het kleine Time Machine symbool (Of eventueel Time Capsule aanduiding) in de navigatie kolom van Finder en kies voor het ‘verwijderen van alle backups van xxx bestand’
Voer uw toegangs wachtwoord in (welke u gebruikt om de machine op te starten) en bevestig het verwijderen.
Verlaat Time Machine en vervolgens…

Wanneer u geen gebruik maakt van TM of TM stappen heeft doorlopen. Verwijder de bestanden in /Library/Application Support/MacKeeper (of: /Bibliotheek/Application Support/MacKeeper) door deze te selecteren en ‘CMD en DELETE (ofwel backspace)’ tegelijk in te drukken. De bestanden worden dan in de prullenmand geplaatst.

2. Nog steeds in de map /Bibliotheek (/Library) zoekt u de mappen en bestanden daarin:

/Library/LaunchDaemons/com.zeobit.MacKeeper.AntiVirus

/Library/LaunchDaemons/com.zeobit.MacKeeper.plugin.AntiTheft.daemon

/Library kan ook /Bibliotheek zijn)
Deze verwijdert u ook uit de Time Machine kopie.

Deze verwijdert u ook (CMD + DELETE)

3. Gebruikt u nog OS X Lion (10.7), dan kiest u voor ‘Ga’ in het Finder menu en vervolgens ‘drukt u op de OPTION toets (of ALT) en u ziet ‘Bibliotheek’ verschijnen in het mappen overzicht.
Deze selecteert u en u komt in een andere (gebruikers) bibliotheek terecht.
Hier verwijdert u de navolgende bestanden (dit moet u ook in uw Time Machine backup doen):

~/Library/Caches/com.zeobit.MacKeeper

~/Library/Caches/com.zeobit.MacKeeper.Helper

~/Library/LaunchAgents/com.zeobit.MacKeeper.Helper

~/Library/LaunchAgents/com.zeobit.MacKeeper.plugin.Backup.agent

~/Library/Preferences/com.zeobit.MacKeeper.plist

~/Library/Preferences/com.zeobit.MacKeeper.Helper.plist

Bij gebruik van FastTasks 2 of DetectX, let dan op niet de verkeerde bestanden te verwijderen. Alleen de bestanden met de woorden ‘zeebit’, ‘MacKeeper’, ‘911’ of ‘911Bundle’ moeten worden verwijdert.

Aanvulling Mei 2015:

Tengevolge van recente veranderingen in MacKeeper moeten de navolgende bestanden ook opgezocht en verwijdert worden (worden ook gevonden door FastTasks 2 enDetectX):

~/Library/Application Support/MacKeeper Helper

~/Library/Caches/com.mackeeper.MacKeeper

~/Library/Caches/com.mackeeper.MacKeeper.Helper

~/Library/LaunchAgents/com.mackeeper.MacKeeper.Helper.plist

~/Library/Preferences/com.mackeeper.MacKeeper.Helper.plist

~/Library/Preferences/com.mackeeper.MacKeeper.plist

~/Documents/MacKeeper Backups

~/Library/Logs/MacKeeper.log

~/Library/Logs/MacKeeper.log.signed

/private/tmp/com.mackeeper.MacKeeper.Installer.config

/Library/Preferences/.3FAD0F65-FC6E-4889-B975-B96CBF807B78

Heet laatst vermeldde bestand zal verwijdert moeten worden vanuit Terminal of, bij gebruik van FastTasks 2 of DetectX, u dient de instelling ‘onzichtbare bestanden – (‘invisible files’) ofwel systeembestanden, aan te zetten. Anders kunt u dit bestand niet zien in Finder. Via het menu van FastTasks kunt u dit snel en makkelijk aan en uitzetten.
Op oudere versies dan 10.9 dient u dit handmatig te doen. Bij een volgende update van DetectX zal deze functie ook toegevoegd gaan worden. (Update: U kunt nu alle MacKeeper bestanden met behulp van DetectX, direct verwijderen naar de prullenmand). Maar voor zo lang even de navolgende stappen doorlopen:

De volgende stappen dient u handmatig te doen. zelfs bij gebruik van FastTasks 2 en DetectX:

4. Ga naar Programma’s > Hulpprogramma’s > Sleutelhangertoegang. Dubbelklik op dit programma.
Linksboven ziet u een hangslot, wanneer deze gesloten is, klik erop en voer uw wachtwoord in om te ontgrendelen.
Bekijk nu alle beschrijvingen in de sleutelhangertoegang lijst (zoals Login, System, Root) en zoek naar de namen ‘zeobit’, ‘Mackeeper’ en verwijder deze regels uit de lijst (linker buisknop > verwijder, of in het menu Wijzig > Verwijder)

(Bedankt Al voor het vermelden van dit punt in de commentaren onderaan deze pagina)

5. Open Activiteitenweergave ( ook in Applications of Programma’s > Utilities > Activity Monitor), Zorg ervoor dat ‘alle processen’ ingeschakeld is en loopt de lijst na voor de namen ‘MacKeeper’, ‘zeobit’ of ‘911Bundle” nog steeds actief zijn en stop deze processen (aanklikken en linksboven op ’Stop Proces’ drukken) . Soms is er ook een ‘WINE’ proces welke gestopt moet worden in oudere MacKeeper versies.

6. Ga naar de Programma’s map in Finder en selecteer MacKeeper (ook weer in Time Machine). Druk CMD + DELETE en het is verwijdert. Ook het icoon uit de dock verwijderen.

7. Wanneer alles naar de prullenmand is gestuurd 🙂 vervolgens de prullenmand legen.

8. Ga naar: Apple > Systemvoorkeuren > Gebruikers en Groepen en dan naar Inloggen, iets wat op MacKeeper wijst in deze lijst verwijderen door het te selecteren en op het minteken linksonder aan de lijst te drukken.

9. Herstart de computer en na de herstart moet alles weer gewoon werken en zelfs wat sneller….
Controleer in ieder geval de Activiteitenweergave nog even op de bekende namen…..

10. Na de herstart de systeem bevoegdheden herstellen in Schijfhulpprogramma.
Voor meer informatie: fix your system permissions. Als u problemen die u niet voordat tegenkomen,ook repareren de ACLs .

**Wanneer u werkt in op een kloon schijf, denk dat aan de instructies bij Voorbereidingen – Kloonschijven.**

Aanvullende informatie:
Wanneer u nog steeds MacKeeper pop-ups krijgt in Safari, Friefox of Chrome. Leeg dan de geschiedenis en opslag van de browser(s).

Voor Safari is dat:
Kies in het menu voor: Safari > Wis Geschiedenis. Zorg ervoor dat alle opties zijn gekozen. Het verwijdert alleen de geschiedenis en cookies. De bladwijzers blijven gewoon in Safari.

In Firefox:
Kies in het menu voor Extra (Tools) > Wis geschiednis (Clear Recent History) en kies voor alles.
Ook hier blijven de bladwijzers gewoon in Firefox.

Bij andere browsers (Chrome Opera) soortgelijke acties uitvoeren.

Tevens kan het zijn dat de opties iets verschillen, de browsers ondergaan regelmatig veranderingen door vernieuwing.

Gerelateerde artikelen:
block MacKeeper and other browser ads
protect your mac from malware viruses and other threats
FastTasks 2 – get Applehelpwriter’s free utility app from Sqwarq.com
Adware Removal Tool (external site)

Opmerkingen:
1. Bij moeilijkheden met het verwijderen zoals omschreven is het misschien handig om de MAC in Safe mode (Veilige Modus) op te starten en de stappen achtereenvolgens uit te voeren.
2. MacKeeper bestanden in BOM of Ontvangst folders kun je zonder problemen negeren (en verwijderen)
3. Wanneer u allen nog maar MacKeeper hebt gedownload en niet geïnstalleerd, dan kunt u voldoen met het verwijderen van het .dmg of .pkg bestand Dat is het!!

Deze procedures zijn voortdurend in beweging en verbeterd dankzij tips, opmerking in het commentaar onderaan en door gegevens vanuit deApple Support Communities.
Speciaal dank aan Al, Lyndon en Jack.

Nederlandse vertaling: Philip Ruijs

About philastokes

Independent Software Developer, Technical Writer and Researcher at SentinelOne. Explaining the unexplainable with images, video and text. Scripting anything imaginable in AppleScript, Bash, Python and Swift.

Posted on September 21, 2011, in Uncategorized. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: